2007. június 15., péntek

Rendbontás a Zagyvabörök - Hátaspotyka mérkőzésen

A hétvégén a Sudárlapaly II stadionban megrendezett Szabadfogású Futball-huliganizmus idei évadnyitó rendezvényén a középsúlyban induló Zagyvabörök - Hátaspotyka szurkolótábor az előző években már megszokott profi vandalizmusával verekedett.

Benyovszki a harmadik percben megszerezte a biztonsági rács tartóoszlopát és így az első félidő végéig egymaga fedezni tudta Mankovics és Herczeg csodálatos középjátékát.

A házigazda védekező pozícióba kényszerült: viszonylag passzív, de biztonságos védelmet épített ki a stadion üléseiből.

A remek és fordulatos mérkőzés szokatlan indulatokat váltott ki mind a verekedők, mind a néző futballisták között, és mikor a 28. percben Laponyics felsegítette ellenfelét és őszinte megbánással kért elnézést félig letépett füléért, a focisták szurkolása örjöngésbe csapott át.

A meccset a szervezők kénytelenek voltak leállíttatni, a verekedők bemenekültek az öltözőkbe a dühöngő sportolók elől, akik berohantak a pályára és elkezdték összetaposni a füvet. Szemtanúk szerint már ekkor előkerült egy illegális labda is, amivel a mezekbe öltözött randalírozók vad bemelegítésbe kezdtek.

Az időközben megérkező vezetőedzőkből, bírókból és partjelzőkből álló különleges rendfenntartó alakulat nem volt képes leállítani az időközben szabályos futballmeccsé átalakult rendbontást, bár a leginkább elvakult sportolók közül néhányat sikeresen leválasztottak a tömegről, és kispadra ültettek.

Mivel az eseményeknek gátat szabni nem tudtak, a bírók és a partjelzők legjobb tudásuk szerint megpróbálták legalább kizárólag a stadion zöld területére visszaszorítani a futballmeccset, ami kétszer 45 percen keresztül, igaz, egyre csökkenő intenzitással tombolt.

A rendbontást végül közel két óra megfeszített küzdelem árán megállították, a kifáradt focistákat elvezették, a labdát aláiratták és elkobozták. A legaktívabb sportolóktól vizeletmintát vettek.

A verekedés szervezői és a stadion tulajdonosi köre nyilatkozatot adott ki, melyben mélyen elítélte a futballt, és ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy árt a huliganizmusnak.

Nincsenek megjegyzések: