2007. december 2., vasárnap

az idő urai

nagyon, nagyon pici voltam, mikor ezt a rajzfilmet láttam, pár éves talán. akkoriban készült, mikor születtem, mégis emlékeztem az összes karakterre. a kisfiúra, a kapitányra, a szakállas öregre, a rovarokra és a pemzlifejűre is. ez egy jó mese. azt mondják, mese az a szépirodalom, amit a gyerekek is megértenek.



A francia-magyar koprodukcióban készült legendás rajzfilm sokunkra legalább akkora hatással volt, mint a Csillagok háborúja.

Stefan Wul kultikus regényét Moebius (Alien, Az ötödik elem) látványtervei keltették életre, az így megelevenedett világot pedig a Pannónia Filmstúdió művészei népesítették be fantasztikus lényekkel, felejthetetlen kreatúrákkal. Piel időt és teret átszelő kalandjai csodálattal vegyes izgalmakat tartogatnak a sci-fik és az animációs filmek rajongóinak egyaránt.

4 megjegyzés:

LGB írta...

Atomtutiiiii!!!!!! Nincs ez vhol vami jobb minosegben? En anno kepregenyben elveztem a dolgot, teljesen beleborzongtam hogy ez milyen cool! :)

lorinc írta...

nem tudom Lögöbö, tök véletlenül találtam rá erre is.

Névtelen írta...

Amugy vitatkoznek Veled, kerulni kell a rajzfilm=mese megfeleltetest. Most ha ez nem rajzfilmkent keszult volna el, hanem valos szineszekkel, trukokkel stb, akkor nem lenne mese? Vagy forditva: mondhatjuk-e hogy akarmelyik scifi nem mese, attol hogy nem rajzfilm? Na persze, az nyilvanvalo, hogy van mas eszkoz is a megvalositason, pl a tortenet bonyolultsaga, a kozvetitett ezesek m ilyensege stb is jelzi hogy ki a celkozonseg, de szerintem sokkal nehezebb megtalalni a hatarvonalat. Sot ilyen elven a baratok kozt is mese, mert bar meg is tortenhetne (mig a szoban forgo rajzfilm esemenyei jelenleg meg nem a mai ismert technikai szintunkon stb, de ha adott is lenne akkor sem biztos persze hogy pont ez lenne), megis csak kitalalt, tehat mese. Ahogy a Starwars is egy mese, persze, csak epp nem rajzfilm formaban.

Névtelen írta...

Hah! Kisfelesegem eppen a "madaras tesco"-ban jart, es a tipikus "900 ft"-os (vagy a kornyeken) DVD kinalatban meglatta a szoban forgo rajzfilmet es pont eszebe jutott telefonon megkerdezni, hogy nem erdekel-e (pedig nem is meseltem rola elotte, szoval erdekes veletlen - veletlen? - hogy arra gondolt, esetleg nekem kellene ez). Hmmm :) Szoval most itt figyel DVD-n