2007. március 19., hétfő

Herr Herrmann Hesse

Olvasom ezt a csókát, és bogár ült a fülembe.

Általánosíthatnék, de nem teszem, és ezért csak így mondom E/1 -ben: egy csomó olyan dologgal foglalkozom, amiben nem mutatok különösebb tehetséget.

Évek óta játszom a gondolattal, hogy megtanulok rokizni. Leányok kígyózó sora próbálkozott már, sikertelenül. Falábam van a háromnegyedes ritmushoz.

Vagy tíz éve gitározom. Minek is? Egyetlen normális darabot nem tudok hiba nélkül végigjátszani.

Azokkal a dolgokkal pedig, amikben van egy kis természetadta előnyöm, mert tanulás és gyakorlás nélkül is tudom őket olyan szinten művelni, mint az előzőeket sok éves gyakorlással - nos, ezeket hanyagolom. Ilyenek a sziklamászás, vagy az írás.

Mindig az kell, ami nincs. Mostantól a passzióim megválasztásában szempontként veszem figyelembe, hogy van-e hozzá adottságom. Ha nincs, nem erőltetem. Ez nem gyávaság, hanem józanság. Túl rövid az élet ahhoz, hogy bénázással töltsem.

21 megjegyzés:

Encsi írta...

Talán rosszul értelmezem a "passzió" szót, de az nem arról szól hogy olyat csinálj, amit szenvedéllyel csinálsz? :) Ha a kihívást és a csakazértist több szenvedéllyel űzöd, mint amihez istenadta tehetséged van, miért ne.

(Nem rám vall amúgy, hogy van egy józan gondolatod és épp lebeszéllek róla... vagy épp hogy rámvall??? :P)

LGB írta...

Tok jo, irtam szeeep hosszu comment-et aztan sikerult valahogy elkurnom (nem kicsit - na hagyjuk ezt ...). Mindenesetre az altalaban munkahelyi elvaras, hogy amit csinalsz azt jol csinald, szerintem a hobby lenyege ponthogy nem az, hanem az, hogy elvezd amit csinalsz, akkor is ha nem tokeletes. Legalabb van lehetoseg javitani a dolgon ... Viszont azt sem art tisztazni, hogy egy dolog a hobby, mas dolog, amibol meg akar elni az ember, vagy ami valamilyen modon kell (vagy legalabbis nem art) az elethez, ott lehet kicsit kenytelen az ember racionalisabb lenni, hacsak nem orokolt szaz millat hirtelen, ami utan nem kell torodni semmivel mar (akkor viszont soha nem tanulja meg a dolgokat magatol - na mind1).

lorinc írta...

igen, de.

választhatom "a"-t, amihez nincs tehetsegem, és élvezhetem, ahogy n sebességgel fejlődök benne.

választhatom "b"-t, ami valamiért jobban passzol, és éslvezhetem, amint n*2 sebességgel fejlődök benne, majd "a"-nal lényegesen hamarabb elérek benne egy olyan szintet, amikor már nem csak én, hanem mások is élvezik.

mivel véges számú percet élek, én a másodikra szavazok.

lorinc írta...

ja, és én megengedem magamnak azt a ritka luxust, hogy nem különböztetem meg a munkám a hobbimtól, és mindkettőtől ugyanazt az örömteli szívást várom, ami a fejlődést jelenti.

Encsi írta...

Szerintem "másoknak" is emlékezetesebb a Son of a Preacher Man, mint hogy épp megmásztál egy IX-est ;)

Anyway, ha mégis az írást választod, remélem, végre egy jó kis könyv összejön tőled, már várom :))

LGB írta...

Jajjj neeeeeeeeeeeeee Creature Man!!! :) [szandekosan igy ertettuk] Btw Lorincke, ha irsz legalabb, az tuti jo, en csipem, tuti veszek majd a konyvedbol :) Foleg a 'Mit miert tettem eletemben' cimu ironikus muvet szeretnem olvasni :)

Unknown írta...

A gitározás nevében muszáj nekem is közbeszólnom: szerintem nem az lehet a gond, hogy nincs adottságod hozzá, (ez tutira megvan), hanem hogy nem gyűröd eleget a dolgot. Én sem tudok egyetlen darabot sem hiba nélkül eljátszani (néha még a felkelő nap házát is elrontom), mégis élvezem esténként a zenélést, úgy, ahogy van.(remélem, hogy a szomszédok is)
Az emberiség a története során sokmindent feltalált, és eljutott a Holdra is, de azt eddig még nem sikerült kitalálnunk, hogyan lehet valamit időbefektetés és gyakorlás nélkül megtanulni(pedig különösen a nyelvtanulásnál lehet efféle reklámokkal találkozni).
Szerintem is az a lényeg, hogy élvezd azt, ami a hobbyd: hiába van érzéked hozzá, fogcsikorgatva, erőltetve sziklát mászni éppolyan rossz lehet, mint görcsös ujjakkal és unott képpel gitározni.

dorka írta...

ellent kell mondjak encsinek, nekem emlekezetesebb larry egy-ket IX-ese, meg akkor is ha az csak egy par fogasbol allo mumus volt amin hetekig kuzdottunk(vagy kuzdottem, mert larry tenyleg tehetseges..:) ), mint a son of a preacher man..:) valahogy otvozni kellene a kettot, massz fel a sziklara tehetsegbol aztan gitarozz a tetejen passziobol:)

Kristof Jozsa írta...

en is a kricsormenre szavazok. poklot erdekel hogyan tudsz maszni, nem vagy te macska, van lift, stb.. a gitarozast viszont te is szeretted meg aki hallgatta is, az meg hogy milyen szinten nyomod az tokeletesen irrevelans :)

Kristof Jozsa írta...

ja es az elet nem egy kurva matekpelda (az n*2-es fejtegetesed kapcsan :))

lorinc írta...

kristof, ez csak sallang a creatureman-nal kapcsolatban... hogy inkább az, mint a falmászás... három éve éneklek az endorfinban, oszt fel sem merült, hogy meghallgasd, és jobb is...

hiába éneklek, és hiába van rám szükség a kvartettben, és hiába mondják, hogy el ne menjek, fél év alatt jobb sziklamászó lettem, mint 3 év alatt énekes. és a mászást - pontosan ezért - jobban élvezem.

nem azt mondom, hogy többé nem nyúlok gitárhoz, csak azt, hogy amikor mindkét hobbira lehetőségem van egy időben, akkor a másodikat választom.

otthon este nem fogok falat mászni (remélem), hanem gitározok. DE. otthon este nem gitározok, ha írhatok, és van kedvem írni.

so simple...

lorinc írta...

vagy még sarkosabban: nem megyek el rocky-t tanulni, amikor falat is mászhatok.

nem vágyom olyan képességre, amivel nem rendelkezem, még akkor sem, ha az nagyon vagány lenne.

a föld legjobb könyvtárosa sokkal vagányabb, mint egy balfasz ejtőernyős. (arról nem is beszélve, hogy tovább él ;)

LGB írta...

So? Ha a sziklamaszast jobban elvezed, csinald azt! Nem baj ez. Sot! De ne ilyen matematikai analizis kapcsan dontsd el, hanem azert, mert az jobban tetszik, vagy hasonlo. Mint ismert szeretem a matekot es pl a fizikat is, megse szamolom ki kepletekkel, hogy mi legyen a hobbym :) Azt csinalom amiben elvezetet talalok. Ha sziklamaszas "izgat" Teged, csinald azt, meg jot is tesz gondolom (felteve ha nem esel le - bar kotel gondolom van es nem a nyakad kore ;) ). Szoval nincs itt hiba, csak ne akard tulmagyarazni, SZERINTEM :)

LGB írta...

Btw, ha mar onLány itt Larry meg dyn is, akkor _ujbol_ felhivnam a kedves figyelmet mindenkire, hogy a k*rva e**etbe mikor megyunk mar sörözni vagy hasonlo vegre :) Ehhh ....

Encsi írta...

Nincs baj a képletekkel ha larrynek ez segít dönteni, csak akkor jobban kell finomhangolni. Változó tényezők (súlyozva) lehetnek pl: a mennyire élvezem + mennyire van tehetségem mellett: mennyien látják/hallják, mennyien élvezhetik, mennyivel hosszabbítja/rövidíti meg az életemet, és mennyi hozzáadott értéket képviselhet stb :) (pl. lehet hogy a fogáskombódat csak Dutty látja és gyönyörködik benne, de a félistentest mint added value már mellette szól ugye...)

Amúgy irigyellek Larry hogy annyi szabadidőd van hogy ennyi alternatíva szóba jöhet, és ilyen fejtegetésekbe bonyolódunk :))

LGB írta...

Ejj, Encsi :) Sulyozott elu grafokat mikor dobjuk be? :)

Encsi írta...

Ha megalkottad larrynek azt a képletet amiben már az ősrobbanást is tényezőként szerepelteted :P

LGB írta...

Te Encsiseg :) mostmar aztan .... szivaCC? :) Tekintve, hogy az a kiindulopont, a tokeletesen pontos kep erdekeben mindent onnan kene szamitani, sot, akkor kiderulhetne hogy nemhogy larry otletei, de maga larry is a kezdeti kvantumbizonytalansag makroszkopikus maradvanya (marmint velunk egyutt - nincs kivetelezes am). Tehat ... ;-)

LGB írta...

collection. dyn mondta. compiler collection. larry?
;n k;rek eln;t;st

Sári írta...

drágáim! lefordultam a székről, micsoda kommentek!!! larry ennyi tanulság több mint elég!! büszke vagyok rátok, mark twain kutya agara hozzátok képest. szerintem csak add ki a blogot kommentestül. és megkérek minden kedves gitározni tudót, hogy hozzánk jöjjön játszani, hátha felfordul végre a szomszédunk az idegtől. kezdeti kvantumbizonytalanság makroszkopikus maradványa...na ez az ember igazi tragédiája!:)

Sári írta...

ummm... ha már a passziónál tartunk, nos nem feltétlen azzal töltöttem a délelőttöm, amivel kellett volna, és ez is szembejött:

"Ha csak egy szőlőlevelet
sikerül megörökítened,
ha egyetlen sorod is odaérez
a feszes fürtszemek fényköréhez,
vagy ha csak vágyad támad a délutáni
tóra tekintve hozzá szót is találni,
vagy ha a szépre nézve, hozzátenni
semmit sem áhítsz, csak belémerülni
mint lelked otthonába:
már nem éltél hiába."
(Devecseri Gábor: Csak)

azt hiszem a bátyám ezt érti krícsörmen alatt:)